NEO LITEN BLIR STOR

Senaste inläggen

Av Neo Gustafsson - 13 oktober 2021 00:10


Läsarens fråga:

Hej! Jag har en ett år gammal hund som jag upplever som trygg i de flesta situationer och vi har en fin relation, leker och tränar varje dag. Jag är orolig för hans separationsångest, framförallt vad som kan orsaka den.

Jag har arbetat utifrån vetenskapen att inte hälsa på hunden när jag kommer hem, att träna många och korta sessioner. Ofta blir jag bestört när det vi arbetat bort är tillbaka igen. Hur är det möjligt om jag gör rätt?


Jag hyr en hyresrätt där anställda går in med huvudnyckel vid arbete när folk inte är hemma. En misstanke är att det händer att man går in och hälsar glatt på min hund när jag inte är hemma. Finns någon annan tänkbar anledning till att han skäller så fort jag ska gå hemifrån? Efter att en tid varit lugn och ignorerat mig när jag kommit hem, är han nu superglad, ställer sig på två ben och krafsar på mig!

Cecilia

 

Hundpsykologens svar:

Hej Cecilia och tack för din fråga. När det kommer till ensamhetsproblematik är det ofta svårt att veta exakt vad som ligger bakom. Det kan vara enskilda händelser, men också individuella förutsättningar som gör att vissa har svårare för det än andra. Vi ska även ha i beaktande att din hund är ett år och mycket händer hos dem just då.

Med den information du givit, tror jag inte det har med att anställda eventuellt går in och hälsar på honom utan snarare att det är åldern och något i er träning han har låst sig på. Oavsett är det du behöver göra att gå tillbaka några steg i träningen, träna korta stunder en period igen och tänk över rutinerna. Om han börjar skälla innan du går ut, har det gjort att du stannar upp och väntar lite med att gå? Ändra något i rutinen så att han inte hinner börja skälla och får utdelning för det.

När du kommer in igen ska vi vara försiktiga med att ignorera honom. Att bli ignorerad av sin bästa vän är varken trevligt för oss eller hundarna. Hälsa därför istället lite kort på honom för att bekräfta att du ser honom men utan att göra en stor grej av det.

 

Lycka till med träningen!

Fredrik Karlsson, hundpsykolog

 

 

Av Neo Gustafsson - 13 oktober 2021 00:07


Strategierna för att hjälpa en hund att bli bekväm med att vara ensam är lite olika beroende på om den lider av separationsångest, det vill säga har svårt att vara utan just dig, eller ensamhet generellt. Det är därför viktigt att ta reda på var problemet ligger.

 

Så ser du om hunden har ensamhetsproblem:

  • Jycken blir ängslig, när du ska, eller när du förbereder dig för att lämna.
  • Hunden blir överexalterad när du kommer hem. Stress och lättnad över att ett obehagligt läge är över kan misstolkas för glädje.
  • Jycken skäller, ylar, gnyr eller låter på annat vis när han/hon är ensam.
  • Hunden är destruktiv och förstör föremål/inredning när du är borta (en aktiv stresshanterare).
  • Jycken är tyst, ligger enbart på hallmattan, gnyr och väntar, och blir som ovan överexalterad när du kommer hem (en passiv stresshanterare).
  • Hunden kissar/bajsar inne när den är ensam.
  • Jycken vankar mellan fönster och dörr för att ha koll på omgivningen utanför eller vid in-/utgång.
  • Hunden har för vana att lägga sig och sova vid ytterdörren eftersom den då kan ha koll på om någon lämnar hemmet.
  • Hunden är uppe i varv efter att den varit ensam. Kanske sker de flesta utfallen på promenaden efter ensamhet?
  • Symptomen avtar helt om hunden lämnas med en annan hund eller människa.

Så ser du om hunden har separationsångest:

  • Samma symptom som vid ensamhetsproblem kan förekomma. Skillnaden är att symptomen kvarstår om hunden lämnas med annan hund eller människa. Det är avsaknaden av en viss person (vanligtvis husse/matte) som hunden har problem med.
  • Separationsångest är relationsbundet och en nära koppling mellan personen i fråga och hunden är märkbar. Hunden kan uppfattas lite klängig på sin matte/husse
  • Hunden har för vana att följa personen i fråga hack i häl till vardags.
  • Jycken lägger sig gärna på personens fötter för att sova och har då koll på om personen går.
  • Hunden har vanligtvis problem med att andra än personen i fråga tar hand om honom/henne, försöker träna, promenera, initiera lek. Detta ser vi inte allt i hundar som ”enbart” har svårt att vara ensamma.

VAD KAN JAG GÖRA?

GRUNDTRÄNING

  1. Först och främst, lämna inte hunden ensam utöver de stunder ni tränar på detta. Man kastar inte ut någon på det djupa i bassängen och hoppas att de lär sig simma. Man övar på det grunda med flytkuddar.
  2. Säkra upp med hundvakt i tre till fyra månader framöver, japp, detta kommer ta tid!
  3. Håll motion och aktivering hög! En trött hund har orsak att slappna av, en understimulerad hund har däremot energi i lager att lägga på stress. Undvik dock att lämna när hunden precis sprungit långvarvet eller lekt. Varva successivt ner, skapa ro och en sansad energi i hemmet innan du lämnar.
  4. Öva på självständighetsfrämjande övningar så som dogparkour, agility, spår och sök. Skippa följsamhet och kontakt en period eftersom det stärker gemenskapen. Lämna ett smarrigt ben i ett rum långt ifrån vardagsrummet, om det är där du själv är, rigga godissök på en annan våning än där du dricker kvällsteet. Byt kortkopplet till långlina på promenaden. Allt för att främja hundens självständighet.
  5. Ge hunden all tid och kärlek han behöver – när han är självständig. Fortsätt vänligt med ditt när du får närhetstörstande krav i knäet.
  6.  Börja nu jobba in vardagsmomentet ”stanna kvar” i er vardag och hindra genom givet kommando hunden från att följa dig hack i häl i hus och hem. Grundträningen ovan är viktig för att nästa steg ska vara möjlig.

STEG TVÅ – MOT MÅLET

  1. Skapa ett mysigt rum åt jycken, där det är lugnt och bädden mjuk. En aromalampa med lavendel är heller inte fel. Låt rummet vara en plats där ni sysslar med rogivande taktil massage, där hunden får tugga extra goda ben eller får supergott klet i Kongen om kvällarna. De här skatterna ska hunden bara få när den tränas att vara ensam, så de blir eftertraktade.
  2. Var tillsammans i mysrummet i början. Men börja ganska snart säga ”kommer snart” samtidigt som du lämnar (sätt en gallergrind för) bara för att återvända direkt. Öka upp tiden, sekunder i taget lite successivt. Men lägg inte på 20 sekunder i taget. Låt hundens beteende avgöra om det är dags att öka, först om hunden är sansad och rofylld är det dags att försvåra. Gör då så genom att valsa fram, 20 sekunder, 1 minut, 30 sekunder, 3 minuter, 15 sekunder. Annars blir ditt budskap att ju bättre du hanterar läget desto värre blir det, och då riskerar vi bakslag i träningen. Observera! Om hunden blir panikslagen eller stänger ned sig själv i passivitet har du gått för fort fram. Avbryt genast och gå tillbaka till kortare stunder.
  3. När hunden slappnar av, går och tittar bort eller lägger sig istället för att stå vid grinden är det dags för nästa steg. Häng en handduk över kompostgallret och dämpa på så vis synintrycket.
  4. När det funkar fint att vara isolerad i ett annat rum medan du är kvar i hemmet börjar du öva på att lämna hunden i hemmet och gå ut genom dörren. Växla mellan att du står utanför, går iväg, kör iväg och så vidare. Variera tiden du är borta.
  5. Var noga med att återvända till en tyst och lugn hund. Använd en liten monitor kopplad till app i telefonen så kan du i realtid se vad jycken gör och tajma din återkomst väl med en avslappnad hund. Var själv lugn och trygg under träningen, titta inte onödigt mycket på hunden. Var lugn, men aldrig kylig, ta det hela med ro så ökar chansen att även hunden kan det.

Om du övat flitigt enligt ovanstående och Fido ändå kissar ner sig, vägrar lämnar hallmattan eller skäller oavbrutet när du är borta är det dags att kontakta en hundpsykolog som kan hjälpa er på plats. Ensamhetsproblem och separationsångest är ett stort välfärdsproblem hos våra hundar. Vi är skyldiga våra jyckar att hjälpa dem till harmoni och ro.

 
 

VAR UPPMÄRKSAM PÅ OMPLACERINGEN

Omplaceringshundar eller importerade gatuhundar har en ökad tendens till ensamhetsproblem. De kan vara rädda för att lämnas bort igen eller förlora sin nya matte/husse.
Be tidigare ägare visa dig att hunden kan vara ensam hemma innan köpet går igenom.

LAGEN – DIFFUSA DIREKTIV SOM KAN VERKA MISSVISANDE

Enligt Jordbruksverket bör valpar under fyra månader bara lämnas ensamma kortare stunder. För en vuxen hund krävs rastning var sjätte timme. Hundar som hålls inomhus utan tillgång till rastgård ”bör rastas utomhus regelbundet med hänsyn till hundens ålder och hälsotillstånd”. Hundar som lever i hundgård ska dagligen rastas på annan plats. De allmänna råden förtydligar att ”hundar bör rastas var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar oftare”.
Direktiven kan tolkas som riktlinjer för hur länge en vuxen hund får lämnas ensam. Men detta kan vara alldeles för länge för en hund som har separationsångest eller ensamhetsproblem. Ett tydligare direktiv vore att man aldrig får lämna en hund längre än sex timmar om han/hon är bekväm med ensamhet. Om inte avgör hundens mående (passiva eller aktiva tecken på stress) hur lång tid som är lämpligt.

 

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.
Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör.
www.carolinealupo.se

Av Neo Gustafsson - 6 oktober 2021 00:56


 



Många hundar förvandlas till yrväder när någon i familjen kommer hem eller får besök. Ibland fyller pur glädje tamburen, andra gånger slinker rädsla eller vakt med. Vi hjälper dig att förstå hundens beteende och göra hallen till en lugnare plats.

 

Scenariot i hallen bjuder ofta på många intressanta beteendeobservationer, av hundar, mattar, hussar och besöket. Vad menar egentligen hundar med sina handlingar i dessa lägen och vad bör vi göra, och inte göra, för att förmedla vad vi önskar?

 

Flaskhalsen hallen

I vildmarken finns inga hallar. Delvis är det därför en korridor med port som entré till lyan och utgång till omvärlden ger adrenalinstinna hundar. Ytan är vanligtvis liten och förväntningarna komprimeras och blir explosiva. Att miljön är påfrestande ur ett hundperspektiv är en viktig insikt. Hundar har lättare att sansa sig, få översikt och avreagera på större ytor. Flaskhalsen hallen i hus och hem bidrar till tryckkokareffekten. Därutöver kryddar upprepade erfarenheter av återföreningar med matte/husse, intrång (besök) i vestibulen hundens förväntningar.

 
 

Här är några olika typer av hundbeteenden:

 

GÅVOBRINGAREN

 

Uppspeltheten behöver ta vägen någonstans och då hallen är en mötesplats är detta stället för ljuvlig kommunikation. En del jyckar letar febrilt efter ett föremål, retrievrar till exempel, mår som bäst med en gåva i munnen och en tacksam mottagare framför sig, det beteendet är medfött. Men även andra raser kan vilja möta upp med en sko, favoritbollen, en strumpa, ett vedträ eller liknande. För vissa jyckar är poängen att lämna över föremålet, andra vill visa upp men gärna behålla. Oavsett vilket är det en vänlig gest, du ser det då resten av kroppsspråket förmedlar glädje, flinet är givet och huvudet svingas ofta från sida till sida i takt med glad svansföring.

 
 

Så bemöter du hundtypen på ett bra sätt:


Sätt dig på huk, beundra prylen, ta emot om den ges och ge gärna tillbaka. Om hunden vill ha kvar sin skatt är hälsningsfrasen och inställningen du bjuder på ”Vilken fin boll du har”.

RUMPNISSEN

Ett annat sätt att visa sig vänligt inställd som hund är att springa fram och snabbt vända baken mot besöket. Hunden vill ofta sitta nära, kikar vänligt över axeln medan baken presenteras för beundran. Hundar har inga tänder i rumpan, därför är detta ett avväpnande sätt att säga Hej på. Att möta någon med vapenförrådet vidöppet, munnen på glänt, kan kännas fel för vissa pacifist-jyckar. En vit tandrad i en hälsningssituation innebär inte ett hot per automatik, men hundar är som vi, olika, mer framfusiga eller försiktiga i sin kommunikation.

Så bemöter du hundtypen på ett bra sätt:
Du kan bemöta rump-gesten genom att vända bort ditt huvud en aning, prata vänligt och klia lite försiktigt på rumpan.

 

 

GUIDEN

 

Orala hundar finns det gott om och ibland missförstås deras handlingar. Hundars mun är som våra händer, jyckar drar, plockar, bär och tar tag med munnen i lägen där vi hade använt nävarna. Så oroa dig inte om en i övrigt positivt inställd fyrbening sluter käftarna om din hand eller arm. Är greppet mjukt är intentionen densamma. En del vovvar vill dra in dig i huset, guida runt, lite som en rundvandring.

 

 

Så bemöter du hundtypen på ett bra sätt:


Följ med, titta nyfiket på vad som visas, sätt dig där du placeras och där kanske ni kan hälsa mer traditionellt med öronkli, nospuffar och pälsrufs. Om du upplever det hela obehagligt eller om greppet är för hårt så gny till lite lätt och höj dina ögonbryn, det är ett ödmjukt sätt att säga ”aj, du gör mig illa”, de flesta hundar lättar genast greppet. Om inte är det sannolikt en hög stress som gör att hunden inte är mottaglig för kommunikationen. Vrid då lugnt bort din arm och sätt händerna i armhålorna, lyft hakan och blicken mot taket. Det är ett trevligt och beslutsamt sätt att säga ”Det här vill jag inte vara med om”. Kroppslig kommunikation på hundspråk är mer förståeligt för jyckar än hårda ord, korrigeringar eller hot.

 

 

PUSSGURKAN

 

En del människor tar främlingar i hand med ett fast handslag och ögonkontakt, andra flackar med blicken och handtaget är mjuk. Vissa vill istället ge en rejäl kram. De sistnämnda kanske kan jämföras med hundar som överöser kända som okända med pussar. I näsan, runt munnen och i öronen. Dessa hundar är generösa med sin saliv och ser den översvallande kärleksförklaringen som en fin gest från deras sida. Du kanske har sett hundar av den karaktären bli för mycket även för andra hundar som har ett mer korrekt och avvaktande sätt att hälsa på.

 

 

Så bemöter du hundtypen på ett bra sätt:


Om du inte uppskattar hånglet gör du som hundar gör; sträck på dig, vänd bort huvud och blick och initiera till lek eller kli. Eller så hänvisar du slickandet till en hand, genom att sätta den framför din mun (om det är munnen hunden vill åt).
Du kan också låta hunden slafsa på. Men en del hundar jobbar upp en stress snarare än blir klar med sin hälsning. Låt då hunden slicka ett tag och sedan säger du ”Tack, nu räcker det”. Som en stoppsignal och reser dig upp eller vänder dig ifrån hunden. Gör alltid på detta vis och be besökande göra detsamma. När ni fått rutin på detta kommer hunden ha lärt sig att lägga band på sig själv efter stoppsignalen.

 

 

PISSENISSEN

 

En del jyckar blir så till sig att de kissar ner sig vid möten. Det finns två förklaringar på det, den ena är att uppspeltheten/stressen gör att urinrörets ringmusklerna slappnar av och urin droppar ur. Det brukar vara fallet om hunden blir väldigt glad i läget. En mer kommunikativ förklaring, som är vanligare hos osäkrare hundar, är att en urinmarkering medvetet släpps som ett sätt att lämna information om sig själv via doften. I interaktion med andra hundar gör detta att hundarna som den kissande hunden möter börjar lukta på urinmarkeringen, istället för att ta direktkontakt med hunden i fråga. Det är alltså en handling med syfte att skapa avstånd, andrum och distans.

 

 

Så bemöter du hundtypen på ett bra sätt:


Det hjälper inte att skälla på hunden som skvätter, då kommer behovet att släppa urin bara öka. Torka upp och acceptera att du har en droppare, men försök dämpa stress i första exemplet, oron i det senare. Du kanske kan träna den exalterade hunden att ligga ner innan hälsningen (att ligga ned sänker pulsen). Kanske ge ett ben att tugga på och be besöket tona ner sin egen eventuella känslostorm. Den osäkra hunden kan du hjälpa genom att be besöket rikta uppmärksamheten på annat än hunden. Jycken kanske hellre vill observera på håll men lockas in till närkontakt av mötets vilja att hälsa, klappa och gosa.

 

 

DEN UNDERGIVNA

 

En del hundar har för vana att springa fram och sedan slänga sig på rygg. Är det inför dig som husse/matte kan det innebära att hunden vill bli kliad på magen om det är er grej. Men görs det mot en främling och hundens öron är bakåtslickande, svansen viftande lågt och långsam kan handlingen vara en underkastelsegest som inte bör mötas med magkli.

Så bemöter du hundtypen på ett bra sätt:
Missförståndet i att folk böjer sig över eller kliar en uppvisad buk kan leda till att hunden slutligen biter sig ur läget om ingen hjälper dem att bli förstådd. Ta ett eller några steg bakåt och låt hunden komma på benen. Väl stående på alla fyra kanske jycken vill hälsa, men om bukvisningen återkommer eller om hunden tittar bort bör hunden få vara ifred.

 

 

DEN SKONINGSLÖSA

 

En del hoppar, likt en triumferande fotbollsspelare som bröstar sig mot lagkompisen efter ett mål, ivrigt jämfota upp i nyllet på dig eller ditt besök. Målet är den tvåbentas ansikte, pussar, ögonkontakt eller lekinvit. En stor hund med detta beteende kan bli svår att hantera, särskilt för barn eller hundrädda.

 

 

Så bemöter du hundtypen på ett bra sätt:


Om jycken i övrigt är glad kan du hjälpa till genom att sätta dig på huk och bli tillgänglig, gärna innan hunden hoppat så du förstärker det önskvärda beteendet att ha fyra tassar i golvet när hunden hälsar. Sätt en stopp-signal på det hela, likt ovan, om du vill kunna reglera den euforiska återföreningen. Om du verkligen inte vill uppleva den alls vänder du istället ryggen till eller gå ut genom dörren när framtassarna släpper golvet. Du bör vara snabb med att vända om och möta jycken när han/hon landat som svar på din negligering. Att bara poängtera det oönskade är halv information, var än mer tydlig med vad du önskar (hälsa när hunden har tassarna i golvet). Det sistnämnda gör att hunden kan ändra sitt beteende.


Ditt eget, eller besökarens, beteende är avgörande

Precis som olika hundtyper uppvisar skilda beteenden, gör vi människor det också. Vissa beteenden kommer automatiskt, andra är inlärda. Men gemensamt för dem alla är att ditt agerande hjälper eller stjälper hunden.

 

 

DEN KYLIGA

 

Det finns vissa saker vi bör vara medvetna om när vi säger Hej till hundar. Den gamla myten om att ignorera hunden till tystnad och lugn, och bara hälsa på en hund som gett upp hoppet om uppmärksamhet, kan skapa stor frustration i en social jycke. Dessutom skickar du budskapet att du inte är glad att se hunden. Bli inte kylig, ta i din hund med varma händer och öppet hjärta. Om jyckens adrenalinnivåer når lampkronan är det djupa andetag, långa strykande tag längst med bringar och lugn röst från din sida som vaggar hunden till ro.

 

 

DEN STELA

 

Om du möter en osäker hund som ställt sig bakom sin matte eller frontar dig i hallen med knivskarp blick och stel gång sätter du dig inte på huk! Det kan trigga ett utfall. Stå där du står, vänd bort blicken och undvika att själv bli stel i din kroppshållning. Det kan vara svårt om handflatorna hunnit bli klibbiga och hjärtat rusar, men luta dig bak en aning, gunga lätt från sida till sida och fäst blicken på din ena axel så riskerar du inte att svara på hotet. Be sedan hundens ägare att guida hunden ur läget. Ingen jycke mår bra av att ställa folk och driva dem ur hus och hem, om det inte är deras tjänstgöring så klart. Men även väktar- och patrullhundar bör veta när de är i tjänst eller inte.

 

 

DEN KVITTRIGA

 

Människor har en tendens att kvittra glatt vid åsynen av pälsbollar. Många jyckar uppskattar en inställsam stämma, men en del varvar upp. Undvik att låta alltför mycket som en kärlekskrank kanariefågel eller en harpalt i fara om hunden framför dig får tefatsstora pupiller och springer gläfsande i åttor av ditt kvitter. ”Positiv” stress är ändå stress. Glad får man självklart bli, och glad får man absolut göra någon. Men den som varvat upp hunden behöver ta ansvar för att vovven landar och laddar ur, inte lämna den uppe i varv att försöka hantera på egen hand.

 

 

DEN KRAMGLADA

 

Måhända är det främst barn som slänger armarna om hundar för att krama. Och möjligen har din hund lärt sig uppskatta när ni i familjen agerar på detta kärvänliga vis. Men hundar kramar inte varandra. De greppar varandra i lek, vid parning eller strid. Många hundar svarar på famntag med stelnande hållning, sänkt huvud och stillastående. Om de istället aktivt försöker ta sig ur läget förstår de flesta att det inte uppskattas, men oftare står de kvar, rider ut stormen och inväntar en lucka att få smita. Så laddat upplevs läget. Detta scenario är ett vanligt missförstånd med hundbett som resultat. Ser du tendensen hos dina besökare förklarar du vänligt att detta är en kulturkrock hund och människa emellan och att hundar fördrar andra sätt att mötas på.

 


TIPS – SÄTT EN LAPP PÅ DÖRREN:

Önskar du att din hund hälsas på, på ett visst vis, kan du sätta upp en informerande lapp på dörren. Då ökar chansen att det blir rätt från början. Exempelvis:
Om min hund hoppar när han hälsar på dig gör du bäst i att vända ryggen till. Om min hund skäller på dig är hon bara rädd, titta bort så löser jag resten. Välkommen in! Min hund hälsar genom att ta tag i besökares händer, ge honom bollen som ligger på hatthyllan om du vill vara ifred. Ta gärna ett par hundgodisar ur burken på bordet, släng dem på golvet när du kliver in, om du vill slippa vänliga hundpussar, välkommen!

 

DU ÄR HUNDENS TOLK

De flesta människor vet inte hur man möter hundar i allmänhet och din hund i synnerhet. Osäkerheten kan medföra dubbla budskap eller egna initiativ som inte gynnar din hund. Var därför den tolk din hund hoppas på att du är i samspel med omgivningen.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.


Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör.
www.carolinealupo.se

 

 

Av Neo Gustafsson - 3 oktober 2021 17:42

 

 


Hösten är här o löven faller, det är vackra färger. Tiden går så fort o framför allt tiden med Neo. 

 

Han blir i dag 10 månader.. Han var bara 9 veckor när han kom till mig. Han har blivit så duktig o vi tränar o håller på med lite olika saker. Framför allt så tränar jag honom på att vara ensam,,, jag sitter i trapphuset o lyssnar på honom.. Vi är uppe i 1 timme.. Visst kan han skälla till nån gång men han gnyr mest o det är helt ok. Det går jättebra. Det är inte meningen att  jag ska lämna honom en hel dag,, jag ska bara kunna åka o handla mm. 

 

Neo är en riktig tonåring som älskar att busa, o mysa.. När han blir trött så blir han övertrött o då är han så jobbig,, han ska alltid bita i händerna då men jag får säga till honom att han ska sova då lugnar han ner sig lite =) 

 

Den lille killen är en glad kille o den här lille killen bor i mitt hjärta 

 

 

Av Neo Gustafsson - 20 september 2021 20:51


Ja min mamma håller då på hela tiden med allt. I dag har hon gjort en stor kycklinggryta så nu har hon många middagar o jag får ju självklart smaka. Jag älskar för hon har i morötter o det är så gott,, sen får jag majs oxo,, mums.. Men hon är lite försiktig för hon har ju lök i men det får jag inte. Hon tittar väldigt noga så det inte blir nåt.

 

Mamma,, ja min mamma hon tränar o tränar o tränar mig. Hon håller på att lära mig så att jag ska vara ensam lite. Ja mommo,, hon VET att hon skulle börjat direkt men nu blev det inte så. Hon vill att jag ska lära mig att vara ensam, men sen försöker hon få mig att ligga, men jag vill inte. Då tar hon mina framtassar o lägger mig ner o säger ligg o hon tjatar o tjatar men jag tror att jag har för mycket päls i öronen för jag lyssnar visst inte. 

 

Vänta lite,, jag ska bara springa o leka lite med bollen som blinkar. Mamma ,, kasta den lite.. O jäklen den studsar åt alla håll o kanter så man vet aldrig vilket håll den kommer tillbaka på.. 

 

Ok, nu är jag här igen. Jo,, min mamma hon ska ju då försöka få tag i en barngrind men tills hon har en så har hon ställt min bur på tvären så att jag ska kunna se mamma när hon sitter i soffan eller i köket. Vi ska börja om därifrån nu, ja det är ett evigt ombörjande men det kanske blir bättre.

 

Hon har ju börjat att stänga toadörren efter sig så jag inte ska kunna komma in o det tycker jag inte är så snällt. Men hon duschar o tar god tid på sig men ni ska veta att jag är så duktig. O mamma har berömt mig jättemycket o då tycker jag att det är så kuvligt. Hon har tränat mig 3 ggr i dag. 

 

 

Ja ni ser ju vilka påhitt hon har, men jag ska banne mig visa mamma att jag kan o är duktig. 

 

     

Jag sitter o tittar ut för att se om jag ser fattakan,,, men i dag har han inte velat komma in till mig. Han har nog tröttnat på mig, men mamma säger att han har säkert hittat en liten flicka som han leker med o då blir jag ju lite avudsjuk, fast det är ju kuvligt om han har en liten tjej. Jag har oxo tjejer, fast jag dejtar bara på nätet än så länge. 

 

   

Mysigt o snutta, tutta o bita lite. 

 



  
 

Oj oj jag tittar på när en tant hjälper ett rådjur som sitter fast i ett staket o tanten räddade den. 


 

Ja mamma jag måste ha min lilla snutte oxo. 


 
 

Ja titta här så mamma ställer till det. Buren är ju för liten så hon fick ställa den på sniskan för att jag inte ska kunna smita ut. Hon fick säga till mig ett par gånger att inte gnälla så jag lyssnade,, jag vill ju ha godis om ni förstår. 


 
I dag har vi inte gjort så mycket, jo vi har ju som vanligt busat o myst o sen har mamma lagat mycket mat. Det har regnat lite till o från i dag o det är såååå kallt så mamma säger att jag måst ha långkallingar på mig snart. Men då,, det kan jag väl inte ha heller. Jag har ju pälsen o sen har jag t-shirts som mamma har köpt plus att jag har Teddys gamla så dom kan jag använda. Men jag kommer nog att behöva köpa en tjockare jacka sen för den jag hade växte jag ur direkt så den har Svante nu, han är sååå liten o söt.

 

Men nu måste jag skynda mig ut för nu är jag så kissnödig så jag ser segelbåtar. Hoppas att ni har haft en busig dag. God natt o sov gott. 

 

Nospussar   

 

 

Av Neo Gustafsson - 19 september 2021 20:00



Jaha, nu har mamma skaffat instagram åt mig, hur ska detta sluta?

Jag finns på Instagram som @neolitenblirstor. Installera appen för att följa mina foton och videoklipp.
Kontot hittar du HÄR.



Av Neo Gustafsson - 19 september 2021 17:50


Ja det händer mycket här nu när jag försöker bli kompis med Bailys,, han vill ju inte leka med mig o jag förstör inte varför han inte vill det ? Jag kan bli lite ledsen men han får väl ta det i sin takt.... Näää det får han inte för jag vill leka nu. 

 

Han kommer in till oss o springer runt,, ja ok,, det är jag som jagar honom så han måste springa. Men jag tycker att det är lite kuvligt att jaga honom för det är ju lite som att leka,, för stunden. 

 

I dag har tant Rohde varit här hos mig för mamma var o handlade o det är så läskigt när mamma åker iväg. Jag blir så orolig då men mamma försöker träna mig men det är inte lätt o det är inte lätt för mamma heller för hon blir så ledsen när hon hör mig gråta.. 

 

Men,, mamma tror att det kommer att gå bra,,, men hon säger att hon vet inte vilket år det blir..

 

 

Hej ,, nu kan vi väl leka lite ? Du kan inte bara ligga o slappa förstår du väl.

 

 

Jaha, nu har han tagit min mamma, det är min plats men han får gärna ligga där en stund OM han är snäll. Jo, han är snäll trots att han inte vill leka.

 

 

Här är han med min moffa, jag har aldrig träffat moffa men mamma säger att han hade humor o brukade berätta historier. Han älskade hundar o hade många, han tävlade oxo plus att han tränade andra. Han var hundinstruktör o var jätteduktig.

 

 

Mamma,, kommer Bailys till mig snart ? Hur länge ska jag behöva vänta ?

 

 

Mamma,,, Mammaaaa, när kommer han ? Jag orkar inte vänta längre.

 

 

Jag vill leka lite med mamma, det är så roligt för hon har alltid tid o hon tycker att det är kuvligt att busa lite .

 

   

Här var jag lite trött,, mamma smekte mig sen så jag somnade gott jämte henne.

 

   

Här ligger jag i mammas knä o sover gott, jo då jag brukar sova med ögonen öppna, det kan se lite läskigt ut men jag sover så gott så.


 


 

Tänk att det är så kuvligt att reta mamma, jag tar hennes täcke. Jag både biter o snuttar lite på det. 


 
 

Det är så kuvligt att leka med min angry bird det är min bästa leksak o jag brukar ta med den ut.


 
 

Jag brukar drömma o då skäller jag, men mamma har sett när jag springer med benen oxo så jag vet inte var jag springer nånstans. 


 
 

Ja nu har Bailys kommit in igen, kom så leker vi.


 

Mamma,, han får inte boxa mig så, säg till honom..


 
  Vi kan ligga fint i soffan tillsammans,, eller ? 

 

Mamma säger att det är ett jäkla liv här när Bailys kommer in. Hon säger att jag kör racer på parketten o mina ben far åt alla håll o kanter o Bailys springer för glatta livet.. Vad är han rädd för ? Jag fattar inget. 

 

Nu ska jag ut o tissa o babba lite. Hoppas att ni har haft en busig dag. 

 

God natt o sov gott.

 

Nospussar ♥

 

Av Neo Gustafsson - 16 september 2021 20:30


Min kompis Bailys är totalt hopplös. Han vet inte hur man leker o jag försöker visa honom det gång på gång, men näääää ,, undra om mommo har tappat honom i golvet eftersom han inte förstår det ? Har du de mommo ??

 

 

Jag förstår inte varför mamma säger att vi ska flytta på oss ? Det är väl inte rättvist att bara hon ska få mat ? Vi är oxo hungriga.. Jag såg nog allt vad Bailys gjorde,, när mamma skulle ta maten i munnen så tar Bailys sin tass på mammas arm o drar undan den så hon tappar gaffeln i tallriken. Jäkla tur att den var där =) 


 

Det är så skönt att slappa jämte mamma,, men var har mitt huvud tagit vägen ? Mamma hjälp,, det är borta ?


 

Nej mamma jag vill inte gå upp, kan vi inte mysa lite till ? Det är så skönt när jag ligger på din arm.


 

 

Jo, det är skönt att busmysa i soffan när man har lekt en stund, då taggar vi ner där som mamma säger.


 

BAILY hej, kan vi leka ? Kom in då ,,, jag vill leka med dig, du kan inte bara sitta där hela dan heller. Mamma,,, Bailys vill inte leka med mig.


 

Mamma har du sett,,, Bailys sitter inne på våran soffa när vi är ute i regnet, det är väl ändå inte rättvist.


 

Titta mamna, det går en snygg tjej där ute.. Ja jag tror att det är det för hon viftar så på sin söta lilla rumpa =) 


 

Min mamma,, ja hon är minsann inte som hon ska vara o jag håller på att lära mig det nu.. Hon har letat efter sitt måttband ett tag men har inte hittat det. När hon skulle "städa" frysen lite o se hur mycket plats hon hade så hittade hon det i FRYSEN.. Vad tänker hon med ? 


 

Nej, jag vägrar jag går inte upp. Du får skylla dig själv mamma om du vill gå upp men jag ligger kvar.


 

Snarkelisnark, o jag drömmer så mysigt, ja det tror min mamma i alla fall att jag gör.


 

Nja,, jag har börjat få mittbena nu,, jag börjar få lång päls igen, det växer så det knakar. Undra om mamma göder mig med nåt såndäringa växtnäring ?


 

Mamma, mamma, du behöver inte leta mer för han är här. Han gömde sig,,, trodde han i alla fall.


 

Se sån stil jag har =) 


 

Mamma ger mig godis o leverpastej när jag ska vara ensam så att jag ska ha nåt att göra. Nu är jag i hela lägenheten, innan var jag bara i sovrummet men mamma tror att det ska gå bra med hela lgh. Men det är så jobbigt när jag märker att mamma inte hemma hos mig men jag gör mitt bästa o jag vet att mamma oxo gör det.


  

Mamma sitter i trapphuset o lyssnar på mig.. Den här gången var jag så duktig, jag var ensam i drygt 20 minuter.


Detta jäkla regnande, det är inte skoj o det är så smutsigt.


 

Mommo,, såg du,, vilken jädrans sving han har den lille skiten =)


 

Han borde börja med tennis =) 


 
 
 

Sitter i trappan igen. Ja den här filmen vet inte mamma vilken det var om det var dom 2 gångerna som det gick bra för mig. I går lämnade mamma mig ensam i hela lgh i 20 min o jag var så duktig. Så,, i dag gjorde mamma det igen. Första gången gjorde hon det inte alls bra för när hon hade lagt ut mitt godis på golvet o gick mot dörren så följde jag efter o när hon såg det skyndade hon sig ut o stängde den o då blev jag lite orolig. Men jag gick in o åt upp mitt godis på nolltid o sen satte jag mig i hallen o var ledsen o skällde.. Ja jag krafsade även på dörren. Men,,,, andra gången nu i kväll när jag låg o sov så gick mamma in till mommo o gav Bailys mat då märkte jag inte att hon gick o när hon var klar med Bailys så satt hon en stund i trappan igen o det gick sååå bra. Mamma blev så glad. Ja, vi får helt enkelt se hur det kommer att gå.


 
 
 

Tur att du har duschat o har rena fötter mamma =) 

 


Att det ska vara så roligt att leka med mammas täcke, hon behöver ju inte allt, jag kan väl få lite oxo.

 


Det är alltid nåt att se på tv;n =)

 

 

Lite gos innan vi ska sova måste vi ha,, annars kan inte mamma sova. Hon behöver den där kärleken o tryggheten som jag kan ge henne.

  
 

Jag förstår inte varför mamma säger att jag tar upp sån plats i sängen ? Jag som är så liten. Konstigt.


 

Bailysgubben,, hej kompis nu jädrans ska vi leka lite.


 
 

Jaha, var det dags att träna igen då 


 


 

Mamma, kan inte jag få välja ett recept ?? Jag vill oxo baka lite.


 

Vänta,, det är nåt där jag kan inte missa det. Jag behöver inte gå alls.


 
 
 
 


 
 
 
Jag sitter o skriver i min blogg o mamma dricker lite te. Ja hon blev visst sugen på det innan. 

 

Bailys är inne hos sig nu så går vi in i morgon igen o ger honom mat o släpper ut honom o öppnar vårt fönster så han kan komma in hit. Varenda dag är det likdant så jag skulle kunna klara av det själv nu. Men jag når inte upp till dörren o kan låsa upp den o jag skulle säkert äta upp Bailys skinka oxo o dricka upp hans grädde så det är lika bra att mamma får sköta fattakan, det gör hon så bra.

 

Lollipop lollipop Oh lolli lolli lolli Lollipop lollipop Oh lolli lolli lolli Lollipop! *POP* Badum dum dum Good luck getting that out of your head =)

 

Mamma har gått o sjungit på den hela dan så jag lär nog drömma den oxo. Får se om jag kan sova i natt. 

 

Nu är klockan mycket, jag ska snart ut o babba lite i ÖSREGNET,, inte kuvligt alls kan jag lova.. Jag får gå med min gula regnjacka med ett ben på ryggen, jisses men mamma tycker den är gullig, men jag är ju kille, då ska man inte tycka om något,, ja inte mer än mamma, mommo o tjejer. 

 

Hoppas att ni har haft en busig dag. God natt o sov gott. NOSPUSSAR   

 

 

TRANSLATION

Presentation

WWF-INSAMLING-NEO

 

OM NI KLICKAR PÅ BILDEN SÅ KOMMER NI TILL MIN INSAMLING   

 

Besöksstatistik

Online

Besökare online:

MITT NYA LIV66

 

Klicka på mammas bild så kommer du till hennes blogg.

 

Fråga mig

0 besvarade frågor

BILD & TEXT

EGNA TEXTER SAMT

 

FOTOGRAFIER SOM LÄGGS UT PÅ BLOGGEN SKA STANNA KVAR. DOM FÅR INTE KOPIERAS PÅ NÅGOT SÄTT.

 

Copyright By Anneli Gustafsson

(current year)

Sök i bloggen

MITT INSTAGRAM

  

KLICKA PÅ BILDEN SÅ KOMMER DU TILL MITT INSTAGRAM. VÄLKOMMEN. 

 

DOMARKOMPENDIUM

  

Klicka på bilden.

 

HUNDRAS GUIDE

 

Klicka på bilden för att läsa om rasen.

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2022
>>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

TWINGLY


Ovido - Quiz & Flashcards