NEO LITEN BLIR STOR

Alla inlägg den 29 juli 2021

Av Neo Gustafsson - 29 juli 2021 23:42


Varje år dör hundar tragiskt av värmeslag, efter att ha lämnats i varma bilar. Hundar kan även få värmeslag av att motioneras i alltför varmt väder utan möjlighet till svalka och vätska. Värmeslag är ett livshotande tillstånd som orsakar stort lidande och kan ge allvarliga skador på inre organ. I denna artikel kan du läsa mer om värmeslag och hur det kan förebyggas!

 

TRÄFFA VETERINÄREN I MOBILEN.

 

Varför är hundar så känsliga för värme och vad händer vid värmeslag?

Hundar kan inte reglera sin kroppstemperatur genom att svettas på samma sätt som vi människor. För att kyla ned sig måste de istället hässja/flåsa, lägga buken mot svalare underlag och avge värme via trampdynorna där de har ett fåtal svettkörtlar.

Hässjandet är hundens främsta möjlighet att reglera sin temperatur. Hässjande är en slags ytlig andning där hunden har munnen öppen, utfällda mungipor, utsträckt tunga och andas snabbt och häftigt. Via hässjandet kyls blodet ned genom att kall luft passerar blodkärlen i munnen. Om den omgivande temperaturen är för hög sätts temperaturregleringen ur spel. Om luften är varmare än hundens blod kan hässjandet till och med få motsatt effekt. Kroppstemperaturen stiger till farliga nivåer och hunden drabbas av värmeslag. Om en hunds kroppstemperatur överstiger 42 ˚C kan det leda till döden.

Vilka situationer kan orsaka värmeslag?

Den vanligaste orsaken till att en hund drabbas av värmeslag är att den suttit instängd i en varm bil eller ett annat varmt och stängt utrymme. Lämna därför aldrig din hund i bilen på sommaren, inte ens i skuggan med öppna fönster! Även om det är tidigt på dagen, molnigt ute och temperaturen aldrig stiger över 25 grader kan temperaturen i bilen snabbt stiga till farliga nivåer. När omgivande luft blir för varm kan hunden inte längre reglera sin temperatur genom att hässja, och den kan snabbt drabbas av värmeslag. Dessutom ökar luftfuktigheten i en bil snabbt då hunden hässjar, vilket gör att hunden överhettas ännu snabbare.

Hundar kan även drabbas av värmeslag om de befinner sig i solen alltför länge utan möjlighet till skugga/svalka, eller om de motioneras i varmt väder utan att få vilopauser med svalka och friskt vatten.

Trubbnosiga hundar är särskilt känsliga för värme, eftersom de på grund av trånga andningsvägar har svårare än långnosade hundar att reglera sin kroppstemperatur. Detta beror på att de inte kan hässja lika effektivt för att sänka kroppstemperaturen. Dessutom svullnar trubbnosiga hundar lättare upp i andningsvägarna vilket gör situationen än mer akut.

Även överviktiga hundar, hundar med mycket tjock päls samt hundar med hjärtsjukdomar eller andningsbesvär kan vara extra värmekänsliga.

Symptom på värmeslag

Tidiga tecken på värmestress kan vara att hunden hässjar kraftigt, dreglar, är orolig och söker svalka. Hunden kan ha hög puls och klarröda slemhinnor i munnen som känns torra när man rör vid dem. När hunden fått allvarligt värmeslag blir den svag och vinglig, faller ihop eller orkar inte resa på sig och får andningssvårigheter. Den kan också få symptom i form av kräkningar och diarré. I grava fall kan hunden hamna i chocktillstånd och bli medvetslös.

Vad gör jag om en hund drabbats av värmeslag?

Om en hund visar symptom på värmeslag är det viktigt att agera snabbt. Vid allvarliga fall av värmeslag krävs snabb vård hos veterinär. Gör vad du kan för att kyla ned hunden på väg dit, exempelvis genom att svepa in hunden i en blöt handduk under bilfärden samt erbjuda kallt vatten att dricka, men hunden måste så snabbt som möjligt få veterinärvård – varje minut är dyrbar. Ring alltid veterinären för att förvarna om att du är på väg samt för att få råd om vad du kan göra under färden dit.

Vid lindriga former av värmeslag kan djurägaren ibland själv behandla för att få ned kroppstemperaturen innan veterinär uppsöks. Kontakta alltid veterinär för att få bekräftat att det verkligen rör sig om en lättare form av värmeslag, samtidigt som du flyttar hunden till en sval och skuggig plats och påbörjar nedkylning. Erbjud kallt vatten och håll hunden i stillhet. Duscha hunden med ljummet vatten (det får absolut inte vara iskallt) eller lägg våta handdukar med ljummet vatten på hunden. Handdukarna bör bytas ofta och läggas så att de når ljumskar, armhålor, trampdynor och huvud. Hunden får inte kylas ned för snabbt, temperatursänkningen måste ske successivt.

Kontrollera kroppstemperaturen var 5:e minut, med en termometer i analöppningen. Fortsätt nedkylningen tills temperaturen har kommit ned till ungefär 39,5 ˚C. Mer än så bör hunden inte kylas ned, annars kan konsekvensen bli att hunden istället får för låg kroppstemperatur eftersom kroppen fortsätter att kylas ned även efter att behandlingen avslutats. Även efter lättare former av värmeslag måste veterinär uppsökas, oavsett hur hunden mår.

Ge aldrig febernedsättande mediciner vid värmeslag! Värmeslag är inte samma sak som feber och dessa mediciner kan ytterligare förvärra hundens tillstånd.

Vad görs hos veterinären?

Hos veterinären fortsätter behandlingen oftast med vidare nedkylning och vätsketerapi. Ibland behövs även syrgas och kramplösande mediciner. Blodprover analyseras för att kontrollera status på inre organ och blodets koagulation. Hundar som fått värmeslag kan behöva stanna kvar för intensivvård i flera dagar. Observera att en hund som drabbats av värmeslag alltid måste uppsöka veterinär, även om du själv lyckats få ned temperaturen!

Vad gör jag om jag upptäcker att någon annans hund är instängd i en varm bil?

Om du ser en hund som är instängd i en varm bil, försök i första hand att få tag på ägaren. Du kan exempelvis be närmaste butik att ropa ut en efterlysning i sitt högtalarsystem eller använda Transportstyrelsens tjänst ”Vem äger fordonet?” för att få tag på ägarens namn. Får du inte tag på ägaren, tillkalla polis. Rör det sig om en nödsituation där läget är akut för hunden och polisen inte hinner dit, hämta vittnen som kan bekräfta den allvarliga situationen, krossa därefter en ruta, hjälp hunden ut och följ behandlingsråden ovan. Är man säker på överhängande livsfara för hunden och ingen annan utväg finns så har man stöd för detta i brottsbalken, men man bör då se till att det finns vittnen till situationen och att polis har kontaktats i förväg.


Vad kan jag göra för att förebygga värmeslag?

  • Lämna aldrig din hund i bilen på sommaren! Inte ens i skuggan med öppna fönster! Om du måste lämna hunden, exempelvis utanför en butik, bind hunden i skuggan med tillgång till vatten eller åk hem och lämna hunden inomhus.

    Enligt Jordbruksverkets djurskyddsbestämmelser får ett djur aldrig lämnas utan tillsyn i bilen om temperaturen befaras kunna överstiga 25 grader inne i bilen, vilket den kan göra under de flesta sommardagarna.

  • Håll hunden i skugga under varma dagar och ge den alltid tillgång till friskt vatten. Lämna aldrig hunden bunden på en solig plats.

  • Undvik att springa eller cykla med hunden när det är varmt ute. Gå inte heller långpromenader där hunden inte regelbundet kan få tillgång till vila, skugga och friskt vatten. Då det är som varmast bör promenader tas morgon och kväll när det är svalt ute.

  • Vissa hundar med tjock päls kan må bättre av att pälsen klipps kort under de varmaste månaderna.

Av Neo Gustafsson - 29 juli 2021 23:28


 

Aloe vera har många namn, t ex "medicinblomma", ”brännblomma", "första hjälpen växt" eller "mirakelblomma".

Aloe påminner om en kaktus men är i själva verket en perenn succulent av liljefamiljen.

 

I årtusenden har man använt Aloe vera och dess släktingar bland medicinalväxterna i många kulturer på grund av dess uppenbara effekt när det gäller att läka brännsår, läka andra sår och lindra smärta..

Man kan använda Aloe vera på många sätt för att behandla våra sällskapsdjurs åkommor. Särskilt när det gäller hud- och pälsbesvär och vid störningar i matsmältningen uppnår man goda resultat. Djur som har dåligt immunförsvar, allergier, eksem, svampinfektioner, ålderssjukdomar som artros, reumatism, kronisk bindhinneinflammation, grå starr, och matsmältningsbesvär bör få Aloe vera-dryck i maten regelbundet. 

Aloe Vera Gelly, en salva, är idealisk att använda vid hudirritationer, eksem, sår, sol- och brännskador, insektsbett m.m Den är svalkande, antiinflammatorisk och smärtstillande och förhindrar att infektioner sprider sig.

 

Ha gärna en aloe vera-växt i fönstret. Färsk aloe vera går utmärkt att använda på huden. Skär upp bladen och lägg gelen direkt på huden.

 

 

Brännässlan är mycket mineralrik, som kalium, kalk, fosfor och järn samt den innehåller mycket C-vitamin. Vid djurvård används den alltid torkad. Ge aldrig färsk brännässla till djur! När det gäller immunförsvaret så kan man ge hunden torkad brännässla som tillskott i maten, ½  - 1 tsk beroende på kroppsvikt/dagen.

Viktigast under vinter och vår, från oktober till april.

Torkade nässlor är bra att strö på maten eller koka te på. Nässlan renar blodet och är bra mot eksem, urinvägsinfektion och grusbildning i njurar. Mycket bra för dåliga blodvärden, dåligt immunförsvar, vitamin- och mineralbrist.

 

 

Rekommenderar 1 tsk torkade brännässlor på maten dagligen för hund som väger 30 kg. Enormt bra att stärka upp immunförsvaret med eftersom det innehåller så mycket mineraler

 

Brännässle-te är bra att ge vid urinvägsinfektioner och vid uringrus. Speciellt bra efter sjukdom och för att rena kroppen efter medicinering med ex antibiotika.

1 tsk torkad brännässla läggs i kopp eller porslinsskål och hälls över med 2 dl kokande vatten som avsvalnat något. Låt dra i 10 minuter och sila av. Ges morgon och kväll i max 7 dagar. Gör nytt varje dag.

 

 

 

Gurkmejan är en vanlig krydda med stora egenskaper, nästan snudd på magisk!

Gurkmejan växer i Asien, Afrika och Amerika. Den tillhör ingefärsväxterna och den del som man använder är roten och som ni ser är den väldigt lik ingefäran förutom att den är gul när man skär i den.

Det är en anti-inflammatorisk ört med mycket stor antioxidativ verkan. Minskar smärta och inflammation vid artrit. Bra för levern och gallan.

I Asien har den traditionellt inom humanvård använts mot både gallsten, gulsot, hepatit, blodproppar och dålig matsmältning

 

Medicinsk användning: Gurkmeja används främst vid akuta eller kroniska inflammationer i leder, muskler eller andra organ. t ex vid ledgångsreumatism, artros, lumbago(ont i korsryggen), kolecystit (inflammation i gallblåsan) med eller utan gallsten. Gurkmeja används även för att stimulera aptiten och produktionen av matsmältningssafter.

Dosering: 1 tsk för hund under 20 kg, 2 tsk till 20-40 kg hund och 3 tsk till tyngre hund. Intas bäst tillsammans med en måltid och gärna blandad i maten.

 

 

 


Honung kan användas till mycket. När det gäller immunförsvaret så är det lättast att blanda ut lite färsk honung med lite kallt vatten.


OBS! Varmt vatten kan förstöra mycket av de viktiga och nyttiga ämnena, så använd kallt vatten.


Dosering: ¼ - 1 tsk honung + lite kallt vatten beroende på kroppsvikt per dag.


Använd gärna en lite spruta och spruta in vätskan i munnen.


Man kan även använda honung utvärtes direkt på småsår.

 

 


Ingefära stimulerar receptorer i magsäcken, vilket innebär att aptiten och matsmältningen stimuleras.


Ämnet Zingeron i ingefära har antiinflammatoriska 


egenskaper. Ingefära har därför en positiv effekt på ledgångsreumatism.


Ingefära stimulerar andning och blodcirkulation i hjärnan och kan därigenom även reducera smärta vid huvudvärk.


Ingefära är effektivt mot illamående och åksjuka.


 


Man kan prova att ge ingefära till en hund som lätt drabbas av åksjuka eller oro. En skiva färsk ingefära får ligga och dra i en kopp hett kokt vatten. När vattnet svalnat ger du hunden 1 tsk - 2 msk beroende på storlek och vikt på hund. (1 tsk - liten hund, 1 msk - mellanstor hund och 2 msk - stor hund.)

 

 

HAVS ALGER

 


Rekommenderar också tillskott av alger för hund och katt från Alg-Börje.


Dessa är i pulverform och stärker immunförsvaret. Dålig pigmentering, pälsproblem med klåda och eksem m.m kan i de flesta fall ses som bristsymtom. När du ger tillskottet så kommer även havsalgerna att rena kroppen från oönskade tungmetaller. Ishavsalger innehåller alla kända former av mineraler och spårämnen, ett tjugotal olika aminosyror och riklig mängd av omega-3. Viktigt är att följa doseringsanvisning och att inte överdosera!

 

 


Äkta johannesört Hypericum är en flerårig ört som kan bli upp till sju decimeter hög. Den känns igen på den kala, ofta rikt smågreniga stjälken, som har två längsgående lister. 


Äkta johannesört förväxlas ibland med den andra vanliga arten, fyrkantig johannesört, vilken dock har tydligt fyrkantig stjälk och små, trubbiga foderblad.


Användning. Äkta johannesört används, liksom flera andra arter i släktet, till kryddning av brännvin. Den har också en fantastisk förmåga att läka hud. Inte minst vid brännskador, svårläkta sår, lokal värk, hudbristningar, eksem, bensår och muskelförhårdnader.  


 


Gör en johannesörtolja: Den vårdar även ömma leder och ledbesvär.


(Låt blommor o blomknoppar dra i olja och ställ i ett soligt fönster några veckor, sila och använd.)

 

 


Kamomill användes tidigare som en medicinalväxt. Blomkorgarna samlades in vid torrt och soligt väder och torkades till ett desinficerande, kramplösande, inflammationshämmande och värkstillande läkemedel. Denna medicin intogs mest i infusionsform.


Kamomill är lite antiseptiskt och sårläkande


För utvärtes bruk kan du använda kamomillavkok för att badda småsår..


 


Avkok: Häll 2 dl kokande vatten över 2 tsk torkad kamomill. Sätt över lock och låt dra i 5-10 minuter. Sila örten och låt avsvalna. Spara inte avkoket till nästa dag utan gör nytt då.


 


Örtkur mot eksem


6 matskedar torkad kamomill 


eller 8 påsar kamomillte


1 liter kokande vatten


Häll vattnet över kamomillen och låt dra under lock i 15-20 minuter.


Låt svalna till ca 25 grader innan du försiktigt häller vätskan över det drabbade området eller badda med kompress direkt på eksemet.


Pälsen behöver inte sköljas efteråt.


Lindrar eksem och hudirritationer


 


 


Kamomillte verkar kramplösande och kan vara effektiv vid t ex mensvärk i löpperioder


 


•   Koka upp 1 kopp vatten och tillsätt 2 tsk kamomill.


•   Låt teet dra i 10 minuter, men det får inte koka.


•   Sila och ge hunden det när det är ljummet

 

 

Doftväxternas doftväxt är lavendel. Välkänd och älskad. Vi kan odla lavendel i örtagården eller i kruka. Lavendeln är känslig för överdriven fukt i jorden. Den trivs på solig plats.

 

Hälsa: Lavendeln är en värdefull ört för många hälsoproblem. Dess verkan är antiseptisk, bakteriehämmande, motverkar nedstämdhet, avslappnande, stimulerar blodcirkulationen, är uppfriskande för nervsystemet, vid brännskador och vid insektsbett samt som myggmedel. Fästingar avskyr doften av lavendel.

Som aromaolja räcker det med en droppe på insektsbettet eller några droppar outspädd aromaolja direkt på en brännskada. 1-3 droppar aromaolja på en näsduk eller på en liten tygtrasa i bädden gör att man sover avslappnat.

 

 


Maskrosen är flerårig och känd av alla. Blomningstiden är från maj till oktober. Hela växten även dess mjölk är ätligt. Maskrosbladen är näringsrika och de används framför allt i Frankrike, England och Amerika som vardagskost i sallader eller som kokt.


Maskrosbladen innehåller 3 ggr mer äggviteämnen, kalk 4-5 ggr mer, karoten 11 ggr mer, B-vitamin 4-5 ggr mer och C-vitamin 3 ggr mer än sin släkting, isbergssalladen. Bladen kan smaka olika. På en väldigt solig plats kan de vara beska. Plocka gärna de mindre bladen på skuggig plats. Finhacka bladen.


 


Hälsa:


Bladen: stärkande för levern och matsmältningen. Blodrenande.


Roten: stärkande för levern. Vattendrivande och laxerande och bra vid reumatiska besvär.


Används som avkok, i torkad form och te.


Homeopater använder flitigt denna växt.

 

 


Nypon är rika på antioxidanter som hjälper både dig och djurets kropp att försvara sig mot de fria radikaler som bryter ner celler och påskyndar åldrandet. Dessutom så stärker nyponen immunförsvaret, är mycket rikt på C-vitamin och bidrar till rörliga och smidiga leder. Nyponen är kända för att lindra ledvärk och artros genom sin antiinflammatoriska och smärtstillande verkan


 


C-vitamin - håller dig och din hund frisk och stärker  immunförsvaret.
Betakaroten - ger huden pigment och du blir lättare brun.
A-vitamin - viktigt för huden och starka slemhinnor.
B2 - viktigt för hud, hår och naglar samt medverkar till sårläkning.
Järn - ger bättre prestationsförmåga, uthållighet och motståndskraft.
Magnesium - lindrar muskelkramper, får dig att slappna av.
Kalium - reglerar vätskebalansen och hjärtrytmen.
Litium - stabiliserar/förbättrar humöret.


 


Nyponpulver finns på apotek och hälskostbutiker

 

 


Pumpafrön är frön från en pumpa. De innehåller, precis som andra nötter, många olika och nyttiga mineraler. De nyttiga ämnena i pumpafrön är främst protein, fiber, järn, zink, kalium, magnesium och fosfor.


I pumpakärnorna finns även kalcium, zink, selen och betakaroten.


Pumpafrön vara bra mot prostatabesvär.


 


OBS! Ge inte hunden rostade och saltade pumpakärnor då risk finns för saltförgiftning!

 

 


Röllekan är flerårig och växer i hela Sverige utom i fjällen. Växten har uppskattats och odlats både som läkemedel och föda sedan begynnelsen av den mänskliga civilisationen. Frön av rölleka har hittats bland de dödas ägodelar i gravar från neandertalsperioden.


Hälsa: bra vid blodbrist, inflammationshämmande, stimulerande för matsmältningen samt bra vid host-och luftrörsbesvär. Man har även baddat variga sår och bölder med rölleka. Röllekan är vattendrivande, ges vid urinvägsbesvär.


Koka upp vatten. 1 tsk rölleka (blommor, stjälk, blad) per kopp vatten. Låt dra i 10 minuter. Röllekan kan ges till våra husdjur.


I fästingtider:


Plocka totalt ca 1 liter blad 50/50 från Rölleka och Renfana. 


Koka upp 1 liter vatten och häll över bladen. Rör om då och då under tiden som det småputtrar i ca 30 min. 


Sila bort bladen och spar vätskan i sprayflaska i kylskåpet. Spraya djurets päls morgon och kväll.

 

 


Tranbär är en art i familjen ljungväxter.


Tranbär i stället för antibiotika. Studier visar att de små bären är rena mirakelbomberna.


Tranbären innehåller ämnen som kan hålla magsårsbakterien borta samthindrar urinvägsinfektioner 


Tranbär anses surgöra urinen så att bakterier inte trivs, vid senare studier har det även framkommit att tranbär även hindrar bakterier från att fästa på blåsväggen.


Biverkningar: Inga kända biverkningar. Kan eventuellt dock minska effekten av alkaliska mediciner såsom tex vissa smärtstillande mediciner. Kan användas kontinuerligt.


Tranbärsjuice har länge använts traditionellt för att förebygga och behandla urinvägsinfektion. Då det kan vara svårt att få i en hund tillräcklig mängd tranbärsjuice kan man ge torkade tranbär istället. Tranbär anses hindra bakterier från att fästa på urinblåsans väggar.

 

 


Vitlök stärker immunförsvaret, läker mindre infektioner och bekämpar förkylningar och influensa. Vitlök hjälper kroppen att rensa bort gifter, parasiter och tungmetaller, är bra för blodet och stimulerar produktionen av magsafter samt förbättrar matsmältningen. Rå vitlök dödar bakterier och tillagad vitlök motverkar blodproppsbildning.


Vitlöken är rik på vitaminerna A, B och C.


 


Du ska undvika att äta vitlök om du tar blodförtunnande läkemedel eftersom vitlök är naturligt blodförtunnande. Du ska inte heller äta vitlök om du lider av hypertyreos (överskott av sköldkörtelhormon) eftersom vitlöken innehåller stora mängder jod.


 


Hundar och vitlök


 


Vad gäller hundar och vitlök säger hundmatsdoktorn Marie Sallander, agronomie doktor, expert på kost, motion och träning för hund och katt 


 


"All slags lök i alla former, rå, torkad eller tillagad, bör användas med försiktighet till hundar. Stora mängder lök kan ge blodbildsförändringar och leverskador! Det förekommer att hundägare ger vitlök i maten, ofta rör det sig om någon klyfta per dag till en större hund, vilket är i så ringa mängd att det inte leder till problem. Man bör tänka på att en liten hund tål betydligt mindre än en stor." slut citat. 



 


Själv gav jag mina tidigare hundar vitlöksolja under många år då jag bodde i mycket fästingrika områden och under värsta fästingsäsongen juni – oktober. Fästingar avskyr doften av vitlök.


 


Recept: Lägg två vitlöksklyftor i en glasburk och häll över 4 dl kallpressad rapsolja. Låt stå och dra i ett par dygn. Ta bort vitlöken.


 


Dosering: 1/2 - 1 tsk liten hund, 1 - 2 tsk mellanstor hund och 1 msk till stor hund. Förvaras i kylen. Du kan halvera satsen av receptet om du ger till liten hund, eftersom det inte ska sparas alltför länge.


 


Tips till matte och husse om ni inte vill lukta vitlök från andedräkten så ta en vitlökskapsel (är luktfri) varje dag under fästingsäsongen.

 

TRANSLATION

Presentation

WWF-INSAMLING-NEO

 

OM NI KLICKAR PÅ BILDEN SÅ KOMMER NI TILL MIN INSAMLING   

 

Besöksstatistik

Online

Besökare online:

MITT NYA LIV66

 

Klicka på mammas bild så kommer du till hennes blogg.

 

Fråga mig

0 besvarade frågor

BILD & TEXT

EGNA TEXTER SAMT

 

FOTOGRAFIER SOM LÄGGS UT PÅ BLOGGEN SKA STANNA KVAR. DOM FÅR INTE KOPIERAS PÅ NÅGOT SÄTT.

 

Copyright By Anneli Gustafsson

(current year)

Sök i bloggen

MITT INSTAGRAM

  

KLICKA PÅ BILDEN SÅ KOMMER DU TILL MITT INSTAGRAM. VÄLKOMMEN. 

 

DOMARKOMPENDIUM

  

Klicka på bilden.

 

HUNDRAS GUIDE

 

Klicka på bilden för att läsa om rasen.

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Juli 2021 >>>

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

TWINGLY


Ovido - Quiz & Flashcards